Italiaanse romantiek van de scooter

Italiaanse romantiek van de scooter

Als je nog niet aan een motor toe bent, of je wilt wel het motorgevoel maar niet al het gedoe dat er bij komt kijken (speciale kleding, rijbewijs A, hoge snelheid), dan is een scooter een leuk en betaalbaar alternatief. In Nederland is de Vespa populair, maar in het land van herkomst staat deze hippe scooter al decennialang symbool voor romantiek.

De scooter als opstapje naar het echte werk

Voor het rijden op een scooter maak je veel minder kosten en het vormt alvast een goede oefening, mocht je later op de motor(scooter) over willen stappen. Zo is de aanschaf van een Vespa vele malen minder kostbaar dan een motor en heb je behalve een bromfietsrijbewijs, een helm en een scooterverzekering weinig accessoires laat staan speciale kleding nodig. In Italië hebben ze beduidend minder te maken met slecht weer en rijden ze het liefst in korte broek en t-shirt rond, met de nog net niet verplichte zonnebril op het hoofd. In een stad als Rome, door niet-Italianen veel genoemd als no-go als het om auto-, motor- of scooterrijden gaat, is het één grote mierenhoop aan rondrijdende scooters, liefst de Piaggio Vespa. De Italiaanse versie van dit werkplaatsboek is in elk huishouden wel te vinden.

Sterke hang naar sierlijkheid

Op het Italiaanse platteland zie je juist meer Piaggio Apes. Vespa betekent wesp, ape staat voor (werk)bij. De Ape zie je ook in Nederland, maar zelden als 'serieus' vervoermiddel. Meestal doen ze dienst als hippe karretjes om ergens promotie voor te maken. Een zichzelf respecterende boer in pakweg Lombardije of Toscane tuft graag onverstoorbaar met zijn sterke maar niet supersnelle Ape in het rond, niet zelden met een sliert auto's in zijn kielzog. Zowel Ape als Vespa zijn deel uit gaan maken van de Italiaanse cultuur. Dat is te lezen in het boek Bella Figura, naar de uitdrukking Fare Bella Figura - een goed figuur slaan. Want Italianen hebben een sterke hang naar sierlijkheid. Op de cover van het boek zet een uitbundige scooterhelm de toon.

Zo uit de showroom

Die romantiek is lichtelijk overgewaaid naar andere landen, al komen de Italiaanse scooters het mooist tot hun recht in hun natuurlijke habitat: de glooiende heuvels en de eeuwenoude steden en dorpen, waar ze mooi contrasteren met de zachte, mediterrane kleuren van de architectuur. Je kunt geen reisgids over het land openslaan of er staat wel een afbeelding van knappe jonge dames en heren, al keuvelend een ijsje etend op of bij hun Vespa. Die glimt dan meestal alsof hij zo uit de showroom is komen rijden. Anders gaat een beetje Italiaan er natuurlijk niet mee op de foto.© 2008-2023 MotorCorner.nl