Motorrijden in Vietnam, volgens Top Gear
Hoewel het programma al loopt sinds 1977, raakt men er niet over uitgepraat. De hilarische dialogen, de stunts maar ook de mooie muziek en schitterende beelden maken Top Gear tot een totaalbeleving voor de reislustige tv-kijker, ook omdat de show op BBC niet zo heel nadrukkelijk meer de nadruk op autorijden legt. Zie de Vietnam special, waarin de drie presentatoren op motoren plaatsnemen.
Aangekomen in Vietnam: auto's onbetaalbaar
De presentatoren moeten in deze aflevering in Vietnam met, zo blijkt direct, een te laag budget aan vervoermiddelen komen. Auto's kopen op de plaats van bestemming zoals normaal gesproken, is een onhaalbare kaart. Daarom wordt enthousiast overgestapt op de motor. Althans, drooghumorist James May en cultuurbarbaar Richard Hammond zien de lol ervan in, alfamannetje Jeremy Clarkson haalt zijn neus ervoor op. Of de drie heren bij hun aankopen ook rekening houden met de prijs van een motorverzekering wordt niet getoond, wel dat ze later in de episode hun Vietnamese motorrijbewijs moeten halen.
Onder protest op de Vespa
De motoren die de heren aanschaffen, zijn voer voor nostalgici. May koopt een Honda Super Cub, Hammond gaat voor een Minsk en Clarkson neemt sputterend plaats op een Piaggio Vespa. Hij krijgt hem niet aan de praat, wellicht had hij dit boek erbij moeten aanschaffen. Maar eenmaal op weg geholpen klaart het humeur van de natuurlijke leider van het drietal op. Al gauw is hij weer zijn eigen, ouderwetse zelf en bestookt hij zijn collega's met grappen en beledigingen.
Onhandige cadeaus
Politiek correct is Top Gear zelden, maar daarin zit hem tevens de kracht van het programma. Ook in de running gags, zoals Clarkson die vindt dat alles met een hamer te repareren is, de culinaire avonturier die Hammond vooral niet is en de arme May die vaak als eerste de ontvanger is van moeilijk te vervoeren cadeaus. Gelukkig neemt de klassiek geschoolde pianist, die afgelopen jaar een kookprogramma en -boek uitbracht, altijd wraak. Ander terugkerend item is het reserve-vervoermiddel, in Vietnam betreft het een nogal onsubtiel van Amerikaanse vlaggen voorziene Honda Chaly - niet zo'n handig idee in een land waar Amerika niet zo heel lang geleden nog een fikse oorlog voerde.
Aanrader
En ook het knutselen, vaste prik tijdens de specials, komt aan bod. De motoren dienen aan het eind van de rit, nabij Hạ Long Bay, omgebouwd te worden tot amfibievoertuigen om de finish te bereiken. Traditioneel is dit een bar waar stoom afgeblazen wordt. Voor motorrijders die fantaseren over een rit door het mooie Vietnam is de Vietnam Special, met de nodige humor maar ook prachtige beelden van het land, een echte aanrader.