Terug opstappen!

Terug opstappen!

Weer opstappen na de winterstop

De winter is de meest gehate tijd van het jaar door motorrijders alom, zodra de temperaturen omhoog gaan en het zonnetje doorbreekt begint het bij de meeste te kriebelen om lekker een stukje te gaan rijden. Voordat je motor uit de garage rijdt en op de startknop duwt, zijn hier wat tips om van je eerste rit van het jaar, een succesvolle rit te maken.

  • Als je je motor voor de winter hebt gestald, controleer dan voor het rijden even de bandenspanning. Banden verliezen naar verloop van tijd langzaam hun druk omdat lucht ontsnapt uit de band. Breng de banden weer op druk om jezelf van een goede wegligging te verzekeren.  Kijk ook eens kritisch naar je band, heb je nog voldoende profiel? Zit de band al tegen zijn slijtindicator aan? Heeft de band schade? Is het antwoord op één van deze vragen ja, kun je beter je band vervangen omdat de band dan niet optimaal functioneert en wellicht niet de grip bied die je nodig hebt.
  • Het begin van het seizoen is ook een uitgelezen moment om je motor even te verwennen. Nieuwe bougies, olie (en filter), remvloeistof en radiatorvloeistof zijn allemaal redelijk snel en goedkoop vervangen en zorgen dat je motor er het hele seizoen tegen aan kan. Ook is het verstandig om even de accu op te laden (tenzij deze in de winter aan een druppellader heeft gehangen).
  • Controleer of je ketting nog voldoende spanning heeft en of deze voldoende gesmeerd is, kijk tegelijk ook even of je tandwielen nog voldoende grip hebben.
  • Hebben je veerpoten wat roest ontwikkeld tijdens de winterstalling, vaak is dit eenvoudig te verwijderen met wat staalwol.
  • Twijfel je over de technische staat van je motor, bij Motorcenter Venlo staan we graag voor je klaar om je motor onder de loep te nemen en de bovenstaande taken voor je uit te voeren.

Nu je over het technisch aspect van je motor hebt nagedacht is het de beurt aan jezelf als motorrijder.

  • Houd rekening met de zon, die aan het begin van het motorseizoen nog laag kan staan. Andere verkeersdeelnemers zien je daardoor wellicht minder goed. Om je zichtbaarheid te vergroten draag je het beste reflecterende motorkleding zoals een reflecterend vest of helm. Daarnaast houden automobilisten ook minder rekening met motorrijders omdat er in de wintermaanden veel minder motorrijders op de weg zijn, vergeleken met in het motorseizoen.
  • In het voorjaar is het wegdek nog relatief koud. Hierdoor hebben de banden vaak nog niet optimaal grip. Rijd daarom rustig. Doe eventueel eerst wat oefeningen op de parkeerplaats, bijvoorbeeld korte bochtjes maken, remmen en uitwijken.
  • Na de winter ligt er nog veel rommel op de weg en is de weg nog vaak nat, zorg voor een goede positionering op de weg. Vermijd bij een nat wegdek putdeksels, witte vlakken zoals de pijlen op het wegdek, verdrijvingsvlakken en spoorvorming. Mocht je hier onverhoopt toch in terecht komen, maak geen snelle bewegingen en stuur je motor rustig aan in de goede richting. Blijf op zo’n gladde ondergrond van je rem af, moet je toch remmen, leg je rem dan heel voorzichtig aan.


© 2008-2020 MotorCorner.nl